2010-03-21

Lammningen avslutad

Vi har hela dagen sprungit up och ned till lammen för att se om sista tacken 101:an skall lamma. Jag var in till henne när jag hade avslutat snösvängen men då var det lungt. Det var lite vatten kvar och behövde fyllas på senast i morgon kväll, det är otroligt vad mycket de dricker nu. Nu frös jag efter att ha suttit och plogat hela kvällen så en varm kopp kaffe och lata sig i värmen inne satt fint. Dags att sova men först måste hundarna rastas. På med varma kläder och ut och gå en stund så de fick kissa. Tog vägen förbi fårhuset och du äntligen såg jag att det var dax för 101:an att föda. Hundarna fick klara sig själva nu för jag villa vara med hela tiden när de små lammen skulle komma. Första kom direkt och tackan slickade henne direkt. Under tiden så kom nästa som hamnade i samma pöl som tidigare som då fick svårt att andas för allt vatten och slem som den badade i med nosen. Jag fick lyfta upp nosen från pölen rensa den så den kunde andas. De var så gulliga att se när det gjorde allt för att stå upp sammtidigt som mamman slicka dem torra. Mitt upp i allt detta arbete så krystade hon ut den tredje lammet, säg den människa/moder som skulle klara allt detta bara på några minuter? I vart fall så nu har alla tackor lammat och jag hoppas att det kommer att gå bra för alla lammen.
Synd bara att vi blev av med två lamm som dog vid lammningen, det var 103:an och 42:an som miste sitt andra lamm när de födde utomhus i snödrivan. Man kan undra varför de inte går in och lammar där det är torrt och varmt för det är inte trångt och det fanns flera fina bäddar att föda i. Vi försöker att se på tackorna när det är dax så gott det går och stänger in dem i en mindre box som de får vara själva i och lamma, men man hinner inte allt med och se när det är dax.
I vart fall så kan vi slapna av och bara se hur de växer upp om nu inte det blir några problem med de nyfödda i dag, vi får se i morgon om hon ammar den alla tre.
God natt alla.

Inga kommentarer: