2008-09-19

Vecka 38 2008

Nu börjar hösten närma sig och djuren måste kunna komma in på nätterna. Då vi i sommras införskaffade oss ytterligare en häst så står vi där utan en extra boxplats till honom. Nu blir det till att röja ut hela verkstaden snabbt så hela helgen bestod av att röja ut och slänga massor av sådan som Jan K hade sparat på sig under de 11 år han hade haft Granhammar. Tråkigt nog så måste vi stuva in mycket i det lilla uthuset så nu blir det omöjligt att hitta verktygen och annat som behövs på en gård en tid framöver till nya verkstaden blir färdig. Fick föresten uppgift på att det är 12 veckors leveranstid på dörrarna så det kommer att dröja innan verkstaden blir färdig att tas i bruk. Vi får se hur det blir för kostnaden för markarbetet skenar iväg och jag vet i dag inte vad det slutar men fint blir det.

Ja nu börjar det närma sig slutet på dränäringen, all slang är laggd på åkrarna, kvar återstår det som skall ligga på paddocken. Denna vecka har man schaktat av denna ytan och det blir massor av jord och STEN. Då det nu blir stora mängder massor att fylla igen alla dikena med har jag tagit beslut på att inte göra dammen så stor som det var tänkt då marken mest består av morän och blålera. Men man kan undra om det räcker till nere på ängen då det var flytande blålera i botten med stockar som bärlager från tidigare försök att dränera marken av en hjulgrävare (använd aldrig hjulgrävare annat en till mycket fast mark). I torsdags kom de första lassen med bärlager till paddocken och nu är ca 2/3 delar laggd. Man fortsätter nästa vecka att köra och plana ut ytan så den blir färdig att vibba. Beräknat bärlager kommer inte att räcka varför man måste köra hit mer med större kostnad som följd naturligtvis.
Själv tog jag ledigt i torsdags kväll och fredag för att se över alla räkningar och göra en massa kontors arbete. Fick föresten ett samtal av Sören att han hade stor revrevition på gården från Länstyrelsen. De går igenom allt från minsta papper till skogen. Jag tycker synd om honom som måste avsätta tre dagar till detta bara för att man måste ha papper på allt och att Sverige uppfyller alla EU regler. Man kan undra hur det ser ut i andra mindre nogräknade länder?

Inga kommentarer: