2008-08-30

Krondike


Då var det dax med dräneringen till sist. Dränarings tjänst kom med sin 15ton grävaren kl 13 och vi körde ned den till det lilla diket för att planera hur vi skulle börja. Djupet togs ut med laser och det visade sig att det går att sänka nivån en meter under nuvarande nivå. Grävaren började längst in på grannmarken och när han kom fram till gränsen blev det ett krondike som heter duga. Vi lade ned ett stort rör och började att återfylla så vi får en överfart som räcker till att köra över med traktor eller skogsmaskiner i framtiden. Skulle tro att de som rider blir glada för det har varit svårt att att ta sig förbi tidigare och nu skulle det ha bli omöjligt när diket blir så djupt och brett.
Dag två fortasatte man att gräva dike längs med skogen ända fram till HVB hemmat för att sedan ta helg. Jan Krumlinde kom på besök för att inspektera jobbet och han njöt av vad de hade åstakommit. Nu kommer det att bli mycket torrare nere på ängen och åkern blir stor och lätt att bruka när dikena blir igenlaggda, arialen blir dessutom lite större.

Det visade sig att avrinningen inne i skogen var lite för hög de sista 20 metern så jag fick ta till spade och handgräva några timmar hela helgen och då blev det en syndaflod som heter duga. Vi får se i morgon hur det blev om jag måste justera djupet ytterligare om det inte skulle räcka. PS. Efter att ha handgrävit flera timmar lite då och då för att justera botten på diket har jag lyckats att få bort allt vatten som stod i diket. Detta arbete är inget för en kontors arbetare som jag för det var tungt och slitit, man kan undra hur man orkade förr i tiden då man alltid handgrävde diken och röjde mark för hand. Våra förfäder skall ha en eloge för vad de uträttade med enkla medel.

Inga kommentarer: