2015-03-28

102an 3st lamm

På morgonutfodringen står 102:an med 2st helt nyfödda och en är på väg ut. De två första tar tacka omhand om på bästa sätt men den svarta stöter hon bort. Jag försöker att smeta in den i fostervatten mm från tackan men hon vägra att ta hand om honom. Så vad göra?
Som ni vet så miste 112:an sina lamm för några dagar sedan och hennes spenar är fortfarande fulla av råmjölk. Jag stängde in 112:an tillsammans med den nyfödda svarta bagglammet och försökte få henna att acceptera lammet som sin egen. Ni som har försökt vet att detta brukar inte fungera men vad skall man göra? Alternativet vill jag inte beskriva här och djurvän som man är vill man försöka in i det sista att lösa problemet. Fick stå och tjuvhålla tackan och styra lammet till spenen så den kunde suga. Lammet fick i sig lite efter en långt och tappert jobb och nu är det bara till att gå upp till tackan och lammet och hjälpa till flera gånger på dygn. Sedan får vi se hur det går om vi lyckas, så håll tummarna.

På vägen hem utmed vägen på em efter allt ovan jobb med lammen fick jag se att våren äntligen hade kommit till Granhammar.
Bilden är tagen utmed vägen vid grisarna.

Inga kommentarer: