2011-05-08

Nybyggare i Lövhagen

Det var en stund sedan jag skriv något nu men efter en hel helg ute på marken sitter jag nu och återhämtar mig, pust.....
I vart fall så överlever Fyran då vi matar honom flera gånger per dygn. Har till slut införskaffat en 8 liters lambar med fem nappar så nu räcker det att fylla på en gång om dygnet. Fyran har blivit så präglad av oss att när man kommer upp till fårhuset så springer han direkt till oss för att få mat och sällskap.
Har börjat släppa ut alla fåren på bete några timmar om dagen för att vänja sig med grönt gräs, dessutom så är det torrt så det växer mycket lite så det gäller spara så det blir något kvar senare i sommar. Annars så är allt bra med fåren och lammen växer så det knakar. De två som blev födda i januari är i dag nästa lika stora som tackan så det blir till och få sommar lamm innan de blir för feta.
104:an är i dag mycket stor då hon inte har några lamm att lamma och man skulle kunna tro att hon är på smällen. Man vet aldrig för hon har hela tiden gått tillsammans med baggen som även han har lagt på sig massor av hull.
Då jag i år arrenderar nedre Lövhagens åker på 2ha för att ha våra hästar har vi varit tvugna att röja massor. Den har inte brukats eller några djur har inte betat på många år så det har växt igen massor. Har röjt, sågat, kvistat mm hela påsken och även denna helg men det återstår en hel del innan hagen uppfyller EU kraven. Man kan undra varför EU skall lägga sig i hur hagarna skall se ut då det inte får finnas träd och buskar som djuren kan beta på och få i sig nyttiga mineraler och andra ämnen som håller parasiterna borta. I stället så får vi ge den piller på burk från apoteket! Var skall djuren söka skydd vid regn då det inte finna några träd att ställa sig under? Varför tar man inte lärdom av de erfarenheter som har funnit i flera hundra år hur man skall sköta djuren för att de skall må bra? Varför måste man bygga konstgjorda skydd som ofta är fula ute i naturen nu när det inte finns några träd?

Inga kommentarer: